Silberling collectie

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot in het tweede kwart van de 20ste eeuw was de firma Silberling & Co één van de grootste aanbieders van ornamenten in Nederland. Op industriële schaal werden mallen vervaardigd en op bestelling afgegoten en ter plaatse bezorgd.


Met de snel toenemende bouwproductie in de tweede helft van de 19e eeuw nam ook de behoefte aan ornamenten, lijstwerk en andere versieringen voor in het interieur toe. Gestukadoorde plafonds moesten naar de gangbare opvattingen uit die tijd voorzien zijn van lijstwerk en ornamenten. Voor de stukadoor was het makkelijker de ornamentiek uit deze collectie te putten dan alles zelf ter plaatse te boetseren. Deze werkwijze, die op grote schaal is toegepast, levert vandaag de dag een prachtig beeld op in de interieurs die in die lange periode zijn verrijkt met deze stucornamentiek.

Fekke Haringsma beheert de Silberlingcollectie namens Het Neerlandsch Stucgilde, een vereniging van restauratiestucadoors waar men terecht kan voor restauratie of opnieuw aanbrengen van authentieke plafonds.

Heeft u interesse in een uniek Silberling ornament of wilt u een ornament laten restaureren. Neem dan vandaag nog contact met ons op.


Het boek is in te zien op de site van de Stucgilde.